Vi er to jenter som fikk en idé. Ideen startet som en hobby og to år senere var det fulltidsjobb for oss begge. Det har vært mange oppturer og nedturer, og vi har lært av våre feil. Vi har hatt fokus på organisk vekst og vi har finansiert alt selv. KAOS ble lansert i januar 2015. Frem til februar 2016 var KAOS en hobby ved siden av andre krevende jobber. I tillegg hadde vi to småbarn under 4 år hver. Vi kan ikke legge skjul på at det var hardt å håndtere alt, men viljen gjorde at det gikk. For oss var det ikke noe alternativ å ikke jobbe fulltid det første året, vi var nødt til å ha en inntekt. Jeg klarte å spare opp noen ekstra penger til en buffer også.
KAOS begynte etterhvert å kreve mer tid enn en hobby. I løpet av det første driftsåret vårt klarte vi å bygge et stødig nok fundament slik at jeg kunne ta steget og starte fulltid i februar 2016. Vi hadde et positivt resultat og forstod at dette kunne bli større. Begge ville selvsagt jobbe 100% med KAOS men ettersom Mette var i mammaperm på den tiden var naturlig at det ble meg som gikk inn først. Jeg gikk to-tre måneder uten å ta ut noe lønn, men etter det har jeg fått til salt på bordet fra KAOS. Jeg hadde også nok sparepenger stående som gjorde at jeg ikke ble stresset om jeg ikke kunne ta ut noe lønn.
I dag har vi 37 forhandlere i 12 land og vi vokser jevnlig. Siden november har vi hatt varelager i to land, og i desember fikk vi et fysisk showroom, Studio KAOS på Bjølsen i Oslo. Nettbutikken og Studio KAOS er våre viktigste distribusjonskanaler. Å kunne stå opp om morgenen og dra på jobb til Studio KAOS har vært en redning i seg selv. Å sitte ett år hjemme og jobbe fra kjøkkenbordet var å tøye strikken, for å være ærlig. Jeg holdt på å gå på veggen. Vi hadde lager i alle rom og trappeganger, som familien ble dritt lei til slutt. Men det måtte til, vi måtte prioritere å ta ut lønn fremfor å betale leie av kontorlokaler. Men så er det viktig å vite når du skal ta neste satsning; Det ar vi åpnet Studio KAOS har gitt oss enda mer vind i seilene. Kostnadene øker, men det gjør også omsetningen. Kalkulert risiko, heter det. Det må man lære seg å ta.
Kom i gang
KAOS er et AS der to eiere deler 50% hver. Det er lett å opprette AS i dag og kapitalbindingen er lav, du trenger “bare” 30 000 kr. Så fort du har overført pengene til AS’et ditt, kan du bruke de på nødvendig utstyr, det er kjekt å vite. Så det er liksom ikke penger du må investere og ikke kan røre. Bruk dem flittig!
Vi har foreløpig ikke ansatt oss selv i KAOS – vi har hvert vårt enkeltmannsforetak som vi fakturerer fra. Det er foreløpig det enkleste og rimeligste for oss ettersom vi gjør alle oppgaver selv, fra regnskap og mva til design/produktutvikling, salg, markedsføring, lager og logistikk. Det er mye å gjøre, men vi har det samtidig utrolig gøy på jobb og liker all variasjon vi blir utsatt for. Og søren heller, vi har lært en bøtte med ting vi ikke kunne før, og det er gøy og kan umulig skade.
Norge vs. EU
Vi har som nevnt et varelager i utlandet som håndterer alle salg utenom Norge. Vi erfarte nemlig fort at det var bra dyrt å sende til utlandet fra Norge, det har med volumvekt å gjøre. Og vi har hatt salg til utlandet fra første stund. Det har vært viktig for KAOS og veksten vår.
Vi har et såkalt “momsalibi” i Sverige. Det betyr at vi slapp å opprette et svensk AB med fysisk kontaktadresse i Sverige, vi har kun et svensk MVA-nummer. Det er faktisk ganske vanlig og funker fint! Vi får hjelp via et autorisert, svensk regnskapsfirma til å føre regnskap for alt som skjer utenfor Norge. Det innebærer at vi er skattepliktig til Sverige og betaler Skatteverket til faste tider. Og vi har en svensk konto som er nav’et vårt i alle transaksjoner som skjer utenlands.
Fordelen med å operere fra Sverige er at vi er innenfor EU. Det betyr tollfri handel for alle som er medlem i EU, det! Og det senker terskelen for kjøp og øker konverteringene. Vi har også langt bedre fraktpriser når vi sender innenfor EU, fremfor fra Norge. Mange fordeler, og den mest optimale løsningen vi har kommet frem til basert på dagens behov.
Med det sagt: Vi har som mål å bli mye bedre på å drifte nettbutikk. Det er vanskelig og krever tålmodighet. Samtidig er det utrolig interessant å jobbe med når man bare skjønner taktikken. Og har råd til å investere i en mer tilpasset plattform enn shopify 😉
Vår bakgrunn
Sett bort i fra at vi begge er tobarnsmødre til drageunger og genuint opptatt av design, vil noen mene at bakgrunnen vår til dels har lite å gjøre med KAOS. På samme tid har den vært utrolig verdifull for å komme dit vi er i dag. Fellesnevneren vår er at vi begge er “do’ers”. Vi har over gjennomsnittet stor arbeidskapasitet og gjennomføringsevne samt en enorm drive. Det er kanskje de viktigste egenskapene man kan ha når man skal starte opp for seg selv.
Jeg er vel det man kaller uskolert ettersom jeg bare har videregående å trumfe med. Jeg startet riktignok på kommunikasjons-studier på et universitet i Canada, men det ble med ett år. Søkte meg deretter til Westerdals reklameskole her i Oslo i 2003, men det ble med ett år der også. Tilfeldigheter gjorde at jeg ble tilbudt fast stilling i et finsk digital-selskap som utviklet et nettsamfunn, dette var lenge før “sosiale medier” var et begrep. Jeg fulgte hjertet og ville bli en del av nettsamfunnet. Da jeg var 22 år hoppet jeg av Westerdals for å jobbe med noe foreldrene mine ikke forstod, men de støttet meg. Det var skummelt da, men jeg er veldig glad for beslutningen min i dag. Fire år senere ble jeg tilbudt jobb i McCann Reklamebyrå, og før jeg visste ordet av det hadde jeg jobbet 10 år i reklamebransjen med noen av Norges største merkevarer. Jeg hadde jobbet i 3 ulike byråer og var til slutt partner i et anerkjent digitalt marketingbyrå. Jeg hadde under tiden fått en nydelig sønn og var gravid med barn nummer to da ideen om KAOS kom.
Mette har en Bachelor i Multimedia Design. Hun studerte to år ved Noroff Instituttet i Oslo og avsluttet med ett år i Melbourne, Australia. Etter studiene jobbet Mette i et lite gründerfirma som jobbet med innhold til mobiltelefoner. Drømmen om å en dag kunne starte noe eget startet nok allerede da. Etter to år i dette firmaet, hvor hun fikk innblikk i både oppturer og nedturer for grunderspirer, kom det et fristende tilbud fra store og trygge Egmont. Mette begynte å jobbe som designer for flere av Egmont sine store merkevarer. Etterhvert ble hun ansatt som Digitalansvarlig for Donald Duck & Co. 7 år i Egmont gav Mette god erfaring innenfor design, markedsføring og merkevarebygging. Det neste steget for Mette ble en stilling som Produktsjef for digital merkevare i Amedia. I Amedia fikk hun jobbe med alle landets lokalaviser og fikk ikke minst god og verdifull erfaring som leder med personalansvar. Mette fikk sitt andre barn mens hun jobbet i Amedia og etter endt permisjon hoppet hun av og startet fulltid i KAOS.
En mulig vei til suksess
Dette er ikke fasiten, dette er lærdom fra vår prosess og vår erfaring som tidligere merkevarebyggere. Den eneste sannheten oppi alt er at det er beinhardt arbeid å starte noe eget, det er jobbing døgnet rundt. Du må ville det mer enn noe annet, og om du har familie må de også ville det. Det er ikke noe one-man-show. Du må være forberedt på en berg- og dalbane, både emosjonelt og økonomisk. Du må ofre venninner og sosialt liv for en periode. Du må ha shoppe-stopp. Det er også veldig godt å være to så man har noen å dele gleder, sorger og frustrasjon med. Til syvende og sist: Samme hvor mye jobb det er – Det er fantastisk å være sin egen sjef.
Her er noen viktige punkter du kan ha nytte av. Om du lurer på noe, kommenter i vei i bunn av innlegget eller send oss en mail.
1. Noe folk vil ha
Før du legger tid, krefter og penger i å danne en merkevare med tydelig profil og plattform, må du kvalitetsikre at ideen din eller produktet ditt er noe som folk vil ha. Da må du gjøre research. Du må snakke med målgruppen. Og dersom du ikke kan faget du begir deg inn på (som var tilfelle for oss når det gjaldt tekstil, produksjon, lager og logistikk) må du rådføre deg med noen som kan det, så du forstår hva du begir deg inn på. Be om hjelp. Vær nyskjerrig. Vi brukte alle sparepengene våre (ca 400 000 kr) og drev research i et drøyt år for å klare å utvikle produkter og lansere KAOS med et lite varelager. Vi lærte at det virkelig var et behov for en kul stellesekk og stilrene legotepper, det var vårt “window of upportunity” som vi måtte utnytte. Vi måtte bare sørge for å lage gode produkter. Vi rådførte oss med produktdesignere og fikk hjelp til å komme igang av noen som hadde nettverk i Kina. Vi brant oss raskt og lærte hvor farlig det er å jobbe med feil folk. Det er farlig å la noen andre eie “akillesen” til businessen din, vår får del produksjonen. Vi tok tak og ryddet opp og kom oss bort fra feil folk så raskt vi kunne.Lesson learned: Velg dine partnere med omhu, lag tydelige, skriftlige avtaler selv om du er liten og alt virker veldig uskyldig. Innovasjon Norge gir forresten støtte til prosjekter som trenger markedsavklaring. Det kan ta tid å skrive søknad og det kan føles som en tung prosess, men det er definitivt verdt det når du kommer gjennom nåløyet. Det kan være enklere enn du tror. Les mer om markedsavklaring fra Innovasjon Norge.
2. Merkevareplattform og visuell identitet
La oss late som ideen er bankers – dette vil folk ha! Hva skal så businessen hete? Hvorfor skal den hete det? Hvem er merkevaren din som person, hvordan ser den ut og hvordan oppfører den seg? Hva er visjonen og misjonen? Hvilke konkurrenter har du? Å definere en tydelig merkevareplattform blir viktig for deg. Det er selve identiteten til businessen din og styringsverktøyet for å nå målene du setter deg. Det er fullstendig unødvendig å lage et tungt dokument, det blir bare mye ord og snikksnakk. Vi anbefaler derimot å gjøre dette arbeidet som en øvelse der du noterer deg stikkord og får det godt under din egen hud, så det blir lett å gå inn i rollen når du skal utvikle merkevaren videre. Noen slides og en god presentasjon om merkevaren er også et must når du skal presentere businissen din for folk. Og om du leter etter investorer, så klart. Men der er ikke vi enda.
Visuell profil er en kjempestor del av merkevaren din og noe av det første kundene dine møter. Prosessen med å lage en visuell profil trenger ikke være så omfattende eller kostbart, men du trenger i det minste en logo som fungerer på ulike flater, noen profil-farger og elementer samt kanskje en font som underbygger merkevaren din sin profil. Jeg skjønner kjempegodt at dette er vanskelig å forstå når man ikke har jobbet med visuell profil og merkevarer før. Tips: Ikke tenk for mye. Få hjelp! Det finnes mange gode frilans-designere og vi kjenner mange fra vårt nettverk i byråbransjen. Om du trenger tips til frilansdesignere send oss gjerne en mail. Ellers er Behance en god plattform å starte jakten på.
3. Plattform å selge på
Det finnes vanvittig mange tredjeparts-løsninger av e-handelsplattformer som er gunstig å starte med. Vi er ingen eksperter på alle plattformer der ute, dette er veldig individuelt utifra hvilke behov du har. Men vi har forholdsvis god erfaring med netthandelsplattformer fra byråtiden og vi har lest mye om de ulike i vår søken. Bottom line: Når man ikke har anledning til å betale all verden kan man heller ikke få i pose og sekk. Sånn var det i vårt tilfelle.
Vi valgte å lansere KAOS på Shopify fordi det var lettvint, rimelig, raskt og lett å tilpasse på egenhånd. Det er en fordel å ha grunnleggende html-kunnskap så man forstår kildekode-prinsipper, men det er intet must! Jeg nevnte at jeg sluttet på Westerdals for å bli en del av det finsk-digitale “nettsamfunnet”, og da lærte jeg faktisk å kode en smule. Mette kunne også litt fra sin tid i Donald. Vi har nok kunnskap til å konfigurere mer eller mindre hele nettsiden selv med bittelitt hjelp fra noen kompiser som har lagt inn korrekt font og et par andre greier som er utenfor vår kunnskap. (Man må aldri slutte å spørre om hjelp, og man må alltid gjengjelde tjenester, husk det!) Shopify har all nødvendig funksjonalitet og evne til å integrere med de systemene vi trengte (lager/logistikk, nyhetsbrev + en sømløs betalingsløsning med kredittkort + Paypal). Vi bestemte oss for å ha salg til hele verden fra første stund, her var også Shopify gunstig.
Mye har skjedd siden vi lanserte og vi begynner smått å vokse ut av Shopify. Vi må se oss om etter en mer avansert plattform etterhvert som vi har mulighet til å investere i det.
Ting å tenke på når du skal velge plattform: – Er fakturaløsning viktig for dine kunder, eller klarer de seg med kredittkort og Paypal (evt Vipps)? – Hvilke andre behov er viktig for dine kunder? Hva slags funksjonalitet trenger du for å selge? – Er visuell fremstilling av produkter viktig, eller er det viktigere med en 100% sømløs handleopplevelse? – Trenger du noen integrasjoner med frakt-partner eller regnskapsystem? – Skal du ha mye innhold (redaksjonelt) eller er det nettbutikken (salg) som er kjernen?
Vår erfaring er at man er nødt til å gjøre alt selv i starten, fra regnskap til å pakke varer. Du bør ikke bruke penger på kostbare integrasjoner eller tredjepartsløsninger før du kommer opp i et viss volum og har en stabil kontantstrøm. Shopify er bra fordi du kan legge på apps etterhvert som du vokser, som gjør arbeidsdagen mer effektiv. For eksempel Webshipr, som gjør det lett å shippe via Mybring.
Andre gode plattformer du kan lese mer om: Mystore, Magento, Textalk. Tips til nyhetsbrev: Mailchimp. Funker som rakkern.
4. Nå ut til folk
Man har som regel fint lite markedsbudsjett når man starter for seg selv i det små. Alt vi investerte av de 400 000 kr gikk til å kjøpe produkter, vi hadde virkelig NULL budsjett å markedsføre for. Her har vi nok en fordel med vår bakgrunn. Men det har virkelig aldri vært enklere å komme i gang og nå ut til folk, takket være sosiale medier som Facebook og Instagram. Spesielt Instagram har vært viktig for KAOS, nær sagt alle forhandlerne har funnet oss via Instagram og mange av kundene også finner oss her først.
Utover det bør du ha en Facebook Page der kunder kan kommunisere med deg (kundeservice) og du bør samle kundedata til et nyhetsbrev som har jevnlig kontakt med kundegruppen. Smått om smått begynner du å kjenne målgruppen din og hvem de er. Bruk dette i kommunikasjonen videre.
Segmentering og målretting i sosiale medier er noe alle kan lære seg – som du BØR lære deg om du driver noe som skal finne trafikk på nett. Uansett det er det viktig å dele godt og interessant innhold, både tekst og visuelt. Folk vil ha inspirasjon, underholdning og lett informasjon. Innhold er dritviktig.
Det er også win-win å jobbe med ambassadører, så bruk god tid på å finne de riktige ambassadørene for din merkevare. Om ambassadørene finner deg er det enda bedre. Ta godt vare på de gode ambassadørene. Tenk på det som et forhold som må pleies.
5. SEO og innhold
OK, dette er som regel komplisert, men samtidig det aller viktigste for alle som selger noe på nett: Search Engine Optimization.
SEO vil si at søkemotorer først og fremst finner din hjemmeside og deretter rangerer den høyest mulig. For å lykkes med det, må du blant annet søkemotoroptimalisere siden din. Kan du ingenting om SEO anbefaler vi at du leser deg opp, det finnes utallige kilder på nett, og du må forstå basic SEO for å kunne utøve det. Om du er for utålmodig til å lese, bør du be om hjelp fra fagfolk som kan dra deg gjennom kortversjonen. (Tusen takk til Erling Løken Andersen og Omega Media som var tålmodig med oss og fikk oss på rett kjøl!)
6. PR og omtale
PR er vanskelig å jobbe med fordi du ikke har noen kontroll på utfallet. Men det må gjøres! Lag en liste over journalister og bloggere du mener kan ha interesse av å vite om det du driver med. Vær tidlig ute og start dialogen allerede før du lanserer, slik at de kan være med helt fra starten. Det kan også gi deg god vind i seilet når du vel lanserer. En god Pressemelding må selge! Så tenk mye på vinkling ift hvem du skriver til, når du skriver. Kanskje du ikke skal sende Pressemelding, men invitere på et event?? Hva er riktig for deg og de du vil nå?
Vi var heldige og fikk vist frem produktene våre på “God Morgen, Norge” samme dag vi lanserte nettsiden. Helt utrolig, og det var skikkelig stress for produktene kom med båt kvelden før TV2 trengte de i studio. Vi fikk levert sekker i garasjen min på kvelden. Dagen etter måtte jeg på jobb, men Mette var i perm og fikk sendt avgårde produkter til TV2 i en taxi, haha. Oss i et nøtteskall, kan jeg si. Fullstendig kaos.
God Morgen, Norge var uansett gull verdt, vi fikk en veldig god start. Vi jobber generelt mye med PR, det er krevende. Men det gir også resultater, og da er det bare gøy =)
Etterhvert som du får omtale, bør du dele omtalen på hjemmesiden din. Ha et dedikert område der folk kan se alle som har “featured” merkevaren din. Det er super sosiale bevis som bekrefter at det du driver med, anerkjennes. Vi er kjempestolte av all omtalen KAOS har fått rundt omkring i verden.
7. Lager og logistikk
Pakking av varer og utsendelse gjør man selv i starten, vi hadde lager hjemme i omtrent to år (og vi hadde ALDRI trodd vi skulle ha det så lenge, haha!) før vi flyttet inn i Studio KAOS. Få deg et kundenummer hos enten MyBring eller PostNord, kjøp en rimelig printer med blekk og papir. Kjøp pakkeposer/esker og fraktkonvolutter. Alt finnes på Staples eller Elkjøp, med mindre du trenger så stort volum på ting at du bør bestille fra eks. Kina. Da er det dessverre Alibaba.com som er stedet og starte. Be om samples og finn leverandører du kan stole på.
Etterhvert må du vurdere om du skal sette det bort eller om du skal leie inn noen til å gjøre det for deg.
8. Salg
Man tror kanskje det er enkelt – det gjorde hvertfall vi. Men vi har lært at salg krever mye tid og innsats. Og det koster penger å være synlig, det koster penger å selge.
Om du skal leve av businessen din, må du som regel jobbe hardt for å få opp omsetningen nok til at du kan ta ut lønn så fort som mulig. Og er dere to må dere jo ha dobbelt så mye lønn. De fleste må belage seg på ekstremt liten inntekt i starten, om noen. Det er langt i fra noen selvfølge å kunne ta ut lønn det første året. Derfor er det viktig å ha med seg familien når man starter for seg selv.
Apropos penger: Kjenn budsjettet ditt! (Og alle tallene dine før øvrig). Vi endte med å kjøpe oss hjelp til å lage et nydelig Excel-masterdokument vi kan jobbe i. Dokumentet er fullt av formler og magi som vi aldri kunne laget selv. (Husk: En uskolert og en grafisk designer, vi langt fra noen tallknusere). Enten du skal ha privatkunder eller forhandlere må du være bevisst på alle kostnader og kjenne dekningsbidraget ditt. Du må vite hvilke kalkyler (mark up) det opereres med i din bransje og prise varene dine riktig. I tillegg: Jo flere land du selger til, jo flere valutaer må du hensynta.
Nei, nå er det nok prat. Det er bare å starte. Legg bekymringer til side og ta de etterhvert som de står for døren. Hadde vi forstått hvor mye jobb som lå bak, er det mulig vi hadde feiget ut for lenge siden. I stedet har vi hatt styrthjelmen på, tatt noen fall og klatret mange topper. Og nå er vi altså to på fulltid som elsker jobbene våre. Følg hjertet og magen, folkens. Så kommer hodet etter =)
Om det er noe du lurer på som vi ikke har nevnt over er det bare å sende en mail.
Håper det kommer godt med!